шапка сайта

Суші

Суші. Морітсен О.

"Цілком очевидно, що в кожній сторінці цієї книги серйозне дослідження, а також чимало уяви. Вона стала моєю біблією і я звертаюсь до неї, коли мені необхідне натхнення."
Кен Орінгер, всесвітньо відомий шеф-кухар
Бар Уні сашимі, Бостон
• • •
В останні десятиліття, суші перетворилося з досить екзотичної страви, яку порівняно мало споживають за межами Японії, на регулярну їжу для багатьох людей по всьому світу. Суші швидко набирає вагу серед кухарів і дієтологів у всьому світі і навіть проторює свій шлях в численних домашніх кухнях. Оле Г. Морітсен, шанований датський вчений, мав довічне захоплення до японської кулінарної культури з центральною роллю суші в ній.
"Суші для очей, тіла, і душі" є унікальною книгою. У посібнику автор описує історію культури суші, використовує наукове підгрунтя для формування й пояснення складної хімії його численних тонких і гострих смакових відчуттів. Він також пропонує свої власні, роками відточені ідеї, як вибрати і підготувати сировину, які інструменти і методи використовувати, як оформити й подати різні страви.
Суші неперевершене своєї простотою і різноманітністю художніх аспектів, які можливі в його приготуванні. Книга написана простою і зрозумілою мовою і є настільки з інформативною, настільки корисною і цікавою.

Sushi. Food for the Eye, the Body and the Soul. Mouritsen, Ole G.

"It is clear that serious research, as well as much imagination, went into every page. It has become my new ‘go-to’ bible when I need a shot of inspiration."
Ken Oringer, internationally renowned and award-winning chef
Clio Restaurant, Uni Sashimi Bar, Boston
• • •
In recent decades, sushi has gone from being a rather exotic dish, eaten by relatively few outside of Japan, to a regular meal for many across the world. It is quickly gathering the attention of chefs and nutritionists everywhere. It has even made its way into numerous home kitchens where people have patiently honed the specialized craft required to prepare it. Few have been more attuned to this remarkable transition than Ole G. Mouritsen, an esteemed Danish scientist and amateur chef who has had a lifelong fascination with sushi’s central role in Japanese culinary culture.
Sushi for the Eye, the Body, and the Soul is a unique melange of a book. In it, Mouritsen discusses the cultural history of sushi, then uses his scientific prowess to deconstruct and explain the complex chemistry of its many subtle and sharp taste sensations. He also offers insights from years of honing his own craft as a sushi chef, detailing how to choose and prepare raw ingredients, how to decide which tools and techniques to use, and how to arrange and present various dishes.
Sushi is irresistible for both its simplicity and the hypnotic performance-art aspects that go into its preparation. With clear prose and straightforward instructions, Mouritsen looks at every facet of sushi in a book that is as accessible as it is informative, as useful as it is fun.

Видавництво Springer
Рік видання 2009
Сторінок 330
Ціна 1050грн.